Uitnodiging aan bewoners: maak van boomvak een minituin

Utrecht start vandaag met een actie voor fleuriger boomspiegels. Wethouder Groen Mirjam de Rijk nodigt bewoners uit om een boomspiegel in hun straat te adopteren en te verzorgen: “Mensen maken met zulke minituintjes hun straat groener en mooier. Samen tuinieren is bovendien leuker dan alleen, het schept verbondenheid in de buurt.” Vandaag, maandag 14 mei, geeft de wethouder het startsein voor de actie Maak van ’t boomvak jouw bloembak! samen met bewoners van de Purpervlinderstraat in Leidsche Rijn.

Wethouder Mirjam de Rijk: “De schoffelbeurten van de gemeente maken de boomspiegels zoveel mogelijk onkruidvrij. Op zich ziet het er netjes uit, maar als je goed kijkt, kan het natuurlijk fleuriger. Als bewoners zelf de boomspiegels beplanten en onderhouden, maken zij hun straat nog groener en aangenamer. En dat draagt weer bij aan een goed en veilig gevoel in de buurt.”

Onderhoudsbeurt
Sinds dit jaar is de gemeente alle boomspiegels weer gaan onderhouden. Dat betekent dat de vierkante plantvakken vijf tot zes keer per jaar een schoffelbeurt krijgen. Tijdens deze onderhoudsrondes kijken de tuinlieden welke boomspiegels geschikt zijn als minituin. Bewoners krijgen een uitnodigingsflyer in de bus als blijkt dat de boomspiegel voor hun huis in aanmerking komt voor zelfbeheer.

Geadopteerde boomspiegel
Ongeveer 10.000 van de ruim 32.000 boomspiegels in Utrecht zijn geschikt om te beplanten. Met een paar spelregels als leidraad kan een bewoner naar eigen inzicht de geadopteerde boomspiegel verfraaien met beplanting. Voor hulp, informatie en beplanting kunnen bewoners terecht bij de gemeente. Ook gaat de gemeente bewoners vragen zich aan te melden voor registratie.

(persbericht gemeente Utrecht).